Na případu ministryně Dostálové je krásně vidět amatérismus novinářů a politiků

9. 12. 2018 15:56:28
Ministryně Dostálová je podezřelá z nezákonného jednání, kterého se měla dopustit v souvislosti se svou dřívější činností v pozici náměstkyně na ministerstvu pro místní rozvoj.

V této souvislosti opět vyvstává téma politické kultury u nás a s tím související setrvání osoby ve funkci, je-li tato objektem zájmu orgánů činných v trestním řízení.

Někteří novináři a politici svou neznalostí (popř. úmyslem) šíří informace, které jsou zavádějící a které ve veřejnosti vyvolávají pocit z reality jiný, než jaká je samotná realita. Jde mi např. o pojmy vyšetřování a obvinění, kteréžto kolují ve veřejném prostoru v souvislosti s domovní prohlídkou u ministryně Dostálové a s její rolí v prověřování údajné nezákonnosti v agentuře CzechTourism Policií ČR.

Je třeba podotknout, že slova obvinění a vyšetřování mají v obecné češtině svůj význam, který je ovšem odlišný od toho, jaký význam mají jako legální pojmy trestního práva. A to je kámen úrazu, když novináři hovoří ve svých článcích o vyšetřování ministryně nebo o obvinění ministryně, může občan neznalý trestního práva nabýt dojmu, že je ministryně skutečně vyšetřována a obviněna a proto by měla okamžitě odstoupit. Smutné je, že se tento lapsus nevyhnul ani České televizi, která ve svém čtvrtečním pořadu Události, komentáře titulkem oznamovala téma obviněné ministryně, za což se pak moderátor Železný oprávněně omlouval.

Ve stadiu přípravného řízení trestního řízení ve fázi prověřování osoba není dosud obviněna, tou bude teprve v okamžiku, kdy orgány činné v trestním řízení, v tomto případě policie, uznají zjištění natolik závažná, že sdělí obvinění konkrétním osobám, tedy mj. ministryni Dostálové, ta se stane obviněnou a řízení se přesune do fáze vyšetřování. Mimochodem v této fázi se v jiné kauze nachází právě premiér Babiš. Teprve bude-li vyšetřování ukončeno tak, že policie předloží státnímu zástupci důkazně nabité podklady, podá státní zástupce na konkrétní osoby žalobu k soudu a tím se z obviněných stanou obžalovaní a nastává soudní stadium trestního řízení, které, až na výjimky, je již veřejné.

Z výše naznačeného je patrné, že ministryně Dostálová nemá v tuto chvíli sebemenší důvod odstupovat. To se ovšem změní (pokud se to stane) v okamžiku, kdy jí bude sděleno obvinění a bude vyšetřována. Každému je jasné, že v tu chvíli ze své funkce sama odstoupí, jinak pomaže jak namydlený blesk, což by měl zařídit premiér Babiš.

Pokud by někomu nebylo jasné, proč by ona jako obviněná odstoupit měla, zatímco obviněný premiér nikoli, budu muset dodat ještě stručné vysvětlení.

Premiér Babiš byl obviněn v pozici soukromé osoby, která může dělat vše, co není zákonem zakázáno a nesmí být nucena činit to, co zákon neukládá. Jinými slovy řečeno, podle orgánů činných v trestním řízení je mu vytýkáno, že se měl dopustit trestné činnosti (dávno před vstupem do politiky a před přijetím stávající veřejné funkce) tím, že překročil ústavním pořádkem ČR garantovanou hranici a měl se dopustit něčeho, co zákon zakazuje. Zda se mu tato nezákonnost podaří prokázat či nikoli, je otázkou času, každopádně nyní není v pozici, v níž se něčeho dopustil, ani v níž by mohl jakkoli ovlivnit vyšetřování, ačkoli někteří zaujatí se budou snažit tvrdit opak, proto není žádný důvod k premiérovu odstoupení.

Jinak je to ovšem s ministryní Dostálovou, protože pokud by ta obviněna byla, v žádném případě nemůže ve své funkci zůstat, protože už jako dřívější náměstkyně byla ve veřejné funkci, respektive zaměstnancem subjektu veřejné správy, který měl v gesci uvedenou agenturu a rovněž její setrvání v současné veřejné funkci ministryně ministerstva pro místní rozvoj, které je zřizovatelem prověřované agentury by oprávněně zavdávalo podezření z ovlivňování vyšetřování, případně vyšetřovaných osob, což je nepřijatelné.

Autor: Jiří Štipský | neděle 9.12.2018 15:56 | karma článku: 42.13 | přečteno: 5847x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jaroslav Pomp

TV politické debaty: Když se člověk hádá s blbcem

„Jestliže se člověk hádá s blbcem víc, jak půl minuty, hádají se už dva blbci,“ to řekl moudrý Jan Werich. Televizní politické debaty však mají být o tom, že blbec má být usvědčen z blbosti chytrými protiargumenty, ne úprkem.

19.3.2024 v 9:06 | Karma článku: 15.97 | Přečteno: 252 |

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 12.74 | Přečteno: 181 | Diskuse

Jiří Čumpelík

Má to na svědomí Andrej Babiš

Víme o něm io jeho rodině téměř všechno. Pokud pro něho ve volbách lidé hlasují, vědí proč. Dá se říci, že jako předseda vlády byl úspěšný.

19.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 20.28 | Přečteno: 314 | Diskuse

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 22.54 | Přečteno: 342 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.83 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 69 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2421

Výtvarník, literát, člověk na cestě... Více z tvorby na www.stipsky.com

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...