Trestním oznámením se volby nevyhrávají, to si musí uvědomit Piráti i TOP 09

11. 12. 2019 19:44:20
Parlamentní strany - včera TOP 09 a před týdnem Piráti - se rozhodly podat trestní oznámení, protože státní orgány nejednají podle jejich představ, a je tedy třeba prošetřit, jestli jednají v souladu se zákonem.

Co na tom, že představy a dojmy těchto stran nejsou zákonem.

Alespoň něco mají tyto subjekty, které si nemohou v poslední době přijít na jméno, společného. Rády suplují roli občanů a subjektů občanské společnosti a v politickém boji používají tyto praktiky hlídačů demokracie, které se ale, bohužel, mohou obrátit jen proti nim.

Předsedkyně TOP 09 nám sděluje, že státní úředníci a orgány musí vždy hájit primárně zájmy státu a jeho občanů, a ne zájmy jednoho soukromého holdingu, proto dává TOP 09 podnět k prošetření skutečností, zda nedošlo nebo nedochází při poskytování dotací Agrofertu ke spáchání trestného činu, a analytik Pirátů Janusz Konieczny k důvodům podání uvádí, že trestní oznámení zkrátka museli podat s ohledem na to, že jejich výzvy k dodržování zákona byly systematicky ignorovány a vědomým porušováním předpisů ke střetu zájmů roste riziko trestního postihu nejen úředníků státní správy a samosprávy či zaměstnanců koncernu Agrofert, ale rovněž ministrů či dokonce premiéra.

Mrzí mne, že jmenované strany Parlamentu České republiky jsou na tom tak bídně, že si nemohou dovolit zaplatit erudovaného odborníka, který by jim vysvětlil alespoň elementární principy fungování veřejné správy.

Každý správní orgán nebo také orgán veřejné moci, chcete-li, (pokud nevystupuje v soukromoprávních vztazích, kde má určitou volnost – např. při uzavírání kupní smlouvy) může a musí konat pouze v mezích a na základě zákona, tedy může konat jen to, co je zákonem (nebo na jeho základě) stanoveno, čímž se liší od soukromoprávního subjektu, který může konat vše, co není zákonem zakázáno.

Říká se tomu zásada legality a je to jeden ze základních pilířů demokratického právního státu.

Za Piráty ještě expert na Andreje Babiše Lukáš Wagenknecht varuje, že pokud v současné situaci nějaká osoba přidělí zakázku či dotaci společnostem z koncernu Agrofert, tak musí počítat s vysokým rizikem trestního postihu.

Možná mi něco uniklo, mám však za to, že nikoli, a do dnešního dne žádný správní orgán ani soud nekonstatoval, že v souvislosti s holdingem Agrofert nebo Andrejem Babišem a střetem zájmů, jak je výše uvedeno, dochází k porušování zákona.

Dosud tedy neexistuje žádné pravomocné rozhodnutí, které by jakéhokoli úředníka opravňovalo zastavit přiznané platby nebo někoho vyřadit z veřejné soutěže, a naopak, pokud by tak příslušný subjekt svévolně učinil a platby přestal vyplácet nebo někoho vyřadil, dopustil by se nezákonného jednání.

Orgány veřejné správy se ve vztahu k uvedeným adresátům zkrátka nemohou řídit ani dojmy paní Pekarové Adamové, ani názory evropských auditorů, ani výzvami analytika Konieczneho, ani výhrůžkami senátora Wagenknechta, ale pouze a jen zákonem a případnými správními či soudními rozhodnutími.

Je třeba také podotknout, že podat trestní oznámení na to zda např. při přidělování dotací nedochází ke korupci, je něco jiného a srozumitelnějšího než podat trestní oznámení na úředníky, kteří konají svoji práci v souladu se zásadou legality, která nemusí odrážet dojmy a přání jmenovaných. Obě varianty jsou sice legitimní, každý ostatně může zaslat podání komu chce a na koho chce, ovšem podávání trestních oznámení žádné straně ještě voliče nepřineslo.

Nejen TOP 09 a zejména Piráti by si měli uvědomit, že - než podávat trestní oznámení na všechny směry a úrovně, a pak je mediálně prodávat a rozviřovat, nebo sdělovat nahlas přání o zániku konkurenčních stran - je vhodnější sázet na vlastní program a zpochybňování nedokonalého programu politického soupeře.

Možná, že když ne jim, alespoň jejich voličům časem dojde, že dělat politiku není holt tak jednoduché jako hulit trávu. Oooohhmmmmm...

Autor: Jiří Štipský | středa 11.12.2019 19:44 | karma článku: 48.02 | přečteno: 11389x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 21.14 | Přečteno: 301 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.36 | Přečteno: 445 | Diskuse

Radomil Bábek

Je údělem Čechů prožít v každé generaci dvě totality?

Jak se asi cítili lidé, kteří přežili jednu totalitu, aby si za pár let svobody s hrůzou uvědomili, že už zase žijí v totalitě jiné? Možná, jako my. Jestli jsme po roce 1989 něco nečekali, pak návrat socialismu.

17.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 36.66 | Přečteno: 857 | Diskuse

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma článku: 31.78 | Přečteno: 604 |

Petr Kubík

Jak dohnat západ?

Každý z nás, ať už je jakéhokoliv věku, už nejspíše někdy slyšel slavné a opakované heslo - dohnat západ.

17.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 28.40 | Přečteno: 2793 | Diskuse
Počet článků 69 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2421

Výtvarník, literát, člověk na cestě... Více z tvorby na www.stipsky.com

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...