Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

lb = ? a lb × 14 = ?, lidská blbost je nekonečná a je jedno kolika individui násobíte

Při sledování výstupů české vlády může člověk snadno nabýt dojmu, že některým jejím členům nedal Bůh (nebo příroda) návod k používání obsahu dutiny lebeční.

Je smutné, že vláda má v období „čínské chřipky“ občany České republiky za nesvéprávné pitomce, kterým má potřebu neustále něco zakazovat a nařizovat, ačkoli je zřejmé, že lidé umějí být přirozeně obezřetní a ohleduplní k ostatním, aniž nad sebou potřebují drába s bičem.

Naopak, čím více zákazů, které navíc nemají logické opodstatnění, na neustále se prodlužující dobu, tím více se lidem tento tlak nekompetentních moderátorů jejich životů, bude znechucovat, a tím více budou ona opatření porušovat, což je o to horší, že pak se může snadno stát, že lidé poruší i ta opatření, která mají jistou logiku a legitimitu.

Svědčí to ze strany vlády jen o zjevném pomýlení rolí, kdo má komu sloužit.

Možná měl vládě někdo říct, jaké se píše století a že nevolnictví u nás bylo zrušeno už v tom osmnáctém (římským císařem a českým králem Josefem II. - patentem o zrušení nevolnictví z 1. listopadu 1781). Někdy mám pocit, že to naší vrchnosti vůbec nedochází.

Současná opatření, kterými vláda (popř. ministerstvo zdravotnictví) zasáhla do práv a svobod občanů dosud nevídaným způsobem, tedy nejrůznější příkazy a zákazy, postrádají racionální základ a je jen otázkou času, kdy a zda se prokáže i jejich ústavnost. Je veřejně známou skutečností, že Ústavnímu soudu již byla zaslána podání v této věci, proto jsem zvědav, kdy a jak se k nim ÚS vyjádří. Sám mám o zákonnosti, natož ústavnosti, těchto opatření pochyby.

Asi nejzásadnějším omezením je zákaz opuštění území České republiky, který ovšem ne příliš mnoho lidí osobně nějak pocítí i vzhledem k tomu, že potřeba cestovat za hranice je (z důvodu obezřetnosti každého myslícího jedince) v tuto chvíli minimální, nehledě na skutečnost, že některé jiné státy na své území cizince stejně nevpustí. Tento zákaz postrádá jakýkoli racionální základ a je těžké domýšlet, jakou logikou se vláda při konstrukci tohoto zákazu řídila, když slovo logika nemají její členové ve slovníku, o čemž nás každodenně přesvědčují.

Všechna omezení, která mají fatální dopad zejména do soukromoprávních vztahů subjektů a která jsou za hranicí legitimity a zákonnosti, nemá smysl rozebírat, na to bude ještě času dost a jejich důsledky budou ještě dlouho zahlcovat náš soudní systém.

Ovšem jedním z omezení, které pro někoho možná není tak zásadním zásahem do základních práv a svobod, které ovšem pociťujeme všichni, je plošné nošení roušek. Také zde hledat nějaký racionální základ pro plošné zavedení, je zbytečným úsilím. Žádný jiný stát v Evropě (kromě Slovenska) si nedovolil nařídit plošné nošení roušek, a není podstatné, zda díky úctě k základním právům a svobodám nebo proto, že by takovou politickou reprezentaci občané příště prostě nezvolili. Co nyní víme, je skutečnost, že zavedení tohoto plošného nošení roušek je založeno nikoli na racionálním vědeckém poznání, ale na jakýchsi fantasmagoriích profesora Prymuly a jemu podobných „odborníků“.

Při prostém logickém uvažování by totiž každý celkem snadno dospěl k závěru, že, aby mohl někdo někoho nakazit, musel by být nejprve on sám nakažen, a současně by musel při delším kontaktu s jedincem dosud nenakaženým vytvářet dostatečně „nabitý“ aerosol, aby byla určitá míra pravděpodobnosti, že se dosud nenakažený nakazí, musel by tedy kašlat, kýchat nebo prskat.

Proto je ospravedlnitelný a přijatelný zásah do základních práv a svobod v podobě nošení roušek pouze v uzavřených místnostech s vyšším počtem lidí, jako je tomu v některých ostatních zemích, tedy jen v určitých místech a na dobu nezbytnou.

Zatímco plošný zásah do osobní integrity a v tomto případě i svobody projevu jako máme u nás je neobhajitelný právě proto, že přesahuje míru nezbytnou, a to jak v délce nařízeného opatření (kdykoli jsem mimo bydliště, jsem povinen omezení strpět), tak ve vymezení prostoru (kdekoli mimo bydliště jsem povinen omezení strpět), kde je tento zásah do základních práv a svobod veden.

Abych byl konkrétní, uvedu následující čísla ze včerejšího dne (14. 4. 2020). Na území správního obvodu (obce s rozšířenou působností) Nového Jičína, který zahrnuje celkem 16 obcí s necelými 49 000 obyvateli na téměř 28 000 ha, je 7 případů pozitivně testovaných osob na COVID-19 (z původně 8 se jeden člověk zotavil). Jaká je asi pravděpodobnost, že se někdo s některým z pozitivně testovaným potká nebo projde stejným místem, kde onen testovaný prošel nebo kam sáhl?

Správně, zanedbatelná, téměř nulová. To už je větší pravděpodobnost, že na vás spadne letadlo s funkčními testy z Číny, že vyhrajete některou z prvních tří cen ve Sportce nebo že Hamáček vystuduje vysokou školu.

Ale 49 000 lidí na Novojičínsku musí nosit náhubek, protože lb × 14 = ?…

Autor: Jiří Štipský | středa 15.4.2020 14:57 | karma článku: 20,89 | přečteno: 697x
  • Další články autora

Jiří Štipský

Ministr zdravotnictví má být člověk schopný, ale je to Blatný, je to Blatný, je to Blatný

Pitomosti v podobě nošení náhubků na prázdné ulici jsme si užili už na jaře loňského roku, tehdy okořeněné pitomostí na druhou nošením náhubků i při sportu či v lese za městem.

12.3.2021 v 14:37 | Karma: 32,79 | Přečteno: 808x | Diskuse| Politika

Jiří Štipský

Nouzový stav jako zbytečný a nebezpečný fetiš vlády ke zvládání módní chřipky

Opět a stále se nacházíme ve stavu nouze, bez kterého vláda už není schopna vládnout a plnit Ústavou svěřené úkoly. Bažení po nouzovém stavu je pro ni jako obsese.

27.2.2021 v 16:45 | Karma: 31,02 | Přečteno: 988x | Diskuse| Politika

Jiří Štipský

Malé pojednání o velké debilitě s respirátory

Naše vláda, která krom nouzovostavových kšeftů už příliš ničemu nevládne a připomíná spíše spolek nesměšných klaunů, které už jen pozorovat moc bolí, se v pondělí chystá nařídit povinné nošení respirátorů.

20.2.2021 v 18:32 | Karma: 48,10 | Přečteno: 29483x | Diskuse| Politika

Jiří Štipský

Pohrdáním Ústavou ČR vláda ztratila poslední zbytky důvěry občanů

Je smutné pozorovat rozklad právního státu v přímém přenosu a je to smutnější o to víc, když se té frašky účastní v roli (ne)užitečných idiotů i hejtmani.

15.2.2021 v 17:47 | Karma: 32,51 | Přečteno: 1028x | Diskuse| Politika

Jiří Štipský

Na plných nemocnicích je ekonomický zájem

Nová vládou omílaná mantra, která nám má pomoci k rozvolnění, je potřeba snížení pacientů s čínskou chřipkou v nemocnicích. Někdo říká pod dva, jiný pod tři tisíce pacientů.

30.1.2021 v 15:42 | Karma: 28,13 | Přečteno: 1041x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hromadná nehoda poblíž letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut skončilo na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:30

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahují na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  17:20

Česko a Německo podle prezidenta Petra Pavla sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, na...

Čarodějnice bez ohňů? V části Česka vydali zákaz, hrozí požáry

29. dubna 2024  15:14,  aktualizováno  17:02

Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo...

Lihový boss Březina se ve vězení napravil a změnil hodnoty, tvrdí znalkyně

29. dubna 2024  16:55

Lihový boss Radek Březina, který si odpykává třináctiletý trest vězení za obří daňové podvody, se...

  • Počet článků 69
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2421x
Výtvarník, literát, člověk na cestě... Více z tvorby na www.stipsky.com

Seznam rubrik