Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prymula není v této situaci žádný odborník

Z veřejných projevů a nastavených omezení by se mohlo zdát, že stejně jako jeho hradní podporovatel se i současný ministr zdravotnictví učil stabilizovat společnost v Číně.

Sebevědomí mu tedy rozhodně nechybí, ačkoli ve vztahu k současné situaci, kdy dochází k bezprecedentnímu omezování lidských práv a kdy by především znalci ústavního práva měli být těmi odborníky, kteří budou nastavovat přijatelné mantinely přijímaných opatření, je plukovník Prymula stejným odborníkem jako inseminátor plemenářského podniku nebo řidič fekálního vozu.

O to překvapivější je jeho výzva k ostatním lékařům, aby se zdrželi jakýchkoli projevů (myšleno nesouhlasných s jeho viděním světa), protože oni podle něj nejsou těmi správnými odborníky, ačkoli tito lékaři se snaží jen korigovat vyvolávanou paniku a uklidnit veřejnost a vyžadují od vlády a médií pravdivé informace v souvislostech, aniž by zpochybňovali sílu čínské chřipky.

Plukovník (a patrně i celá vláda) žije v mylném přesvědčení, že vlastní neschopnost a letní lenošení, kdy byla mimo jiného podceněna příprava v personálním a materiálním posílení hygienických stanic a nemocnic, lze dohnat omezováním práv a svobod občanů, a veřejnost vyplašená čísly o viru čínské chřipky vytrženými z kontextu, to bude akceptovat, a to bez diskuze, přestane zpívat a ještě tomu bude tleskat.

To asi sotva. Kvůli nemoci, která reálně ohrožuje dvě až tři procenta jedinců (z části také proto, že oni sami si svého zdraví neváží) nelze nepřijatelným způsobem omezovat zbylých devadesát sedm procent populace a paralyzovat celou ekonomiku. Demokracie není totalita, pane plukovníku.

V demokratické společnosti musí veškeré kroky v boji s jakoukoli epidemií výkonná moc realizovat pouze v mezích zákona a ústavního pořádku. A ideálně je i srozumitelně vysvětlovat. Nelze postupovat silou proti vůli veřejnosti, ani vydávat nezákonné či dokonce protiústavní právní akty s vědomím, že stejně za ně nemůže být nikdo z tvůrců postihován a když je soud zruší (pokud to vůbec stihne), vydají se jiné. Silou to jde možná ve společnosti, kde se jí hůlkami, ale v prostředí, kde používáme příbor, se takový postup nikdy nesetká s pochopením. To je taky důvod, proč se jakékoli další vyhrožování bude vždycky míjet účinkem, či vyvolá účinek opačný, než bylo zamýšleno.

Nejlepším, co by mohl kdokoli z vlády v tuto chvíli udělat je předstoupit před národ, říct podcenili jsme to, je to naše vina a prosíme Vás o součinnost. Proto od zítřka rušíme veškeré zákazy a opatření omezující práva a svobody občanů a zveřejníme jednotlivá doporučení, která nám pomohou epidemii zvládnout bez represí a s pochopením k sobě navzájem. Možná by byli mnozí překvapení, že po dobrém lze k cíli dojít mnohem rychleji a levněji.

V jednom rozhovoru se ministr zdravotnictví vyjádřil, že světlo na konci tunelu vidí někde v červnu 2021, což je pro mnohé představa děsivá a neakceptovatelná. Mám spíš obavu, aby nám toho strojvůdce někdo dřív nezastřelil, protože i ti nejpoddajnější občané nemají trpělivost nekonečnou a to se pak snadno přihodí nějaký malér, protože v našem kulturním prostoru nejsou diktátoři nikdy oblíbení (minimálně ne dlouho), a žít pod tíhou zákazů je frustrující, jednatřicet let po revoluci o to více.

Každopádně s tím tunelem, je to od plukovníka hezký příměr, mnozí si totiž přejí ten tunel co nejdelší, protože, co si budeme nalhávat, celá ta vyvolaná panika se zvýšenou spotřebou ochranných prostředků, testů, dezinfekcí a dalších věcí, nemluvě o vakcíně, je příhodným miliardovým byznysem pro úzkou skupinu podnikavých subjektů, tak proč povinně neotestovat a neorouškovat každého a trochu se nepomět.

Člověk, který není na výsledku nijak zaangažován, by řekl, že pro stát je levnější cíleně ochránit ohrožené skupiny obyvatel, než takhle rozhazovat na všechny strany, ale člověk, který na výsledku a spotřebě zaangažován je, se jen potutelně usměje.

 

Autor: Jiří Štipský | středa 7.10.2020 17:12 | karma článku: 31,82 | přečteno: 1158x
  • Další články autora

Jiří Štipský

Ministr zdravotnictví má být člověk schopný, ale je to Blatný, je to Blatný, je to Blatný

Pitomosti v podobě nošení náhubků na prázdné ulici jsme si užili už na jaře loňského roku, tehdy okořeněné pitomostí na druhou nošením náhubků i při sportu či v lese za městem.

12.3.2021 v 14:37 | Karma: 32,79 | Přečteno: 808x | Diskuse| Politika

Jiří Štipský

Nouzový stav jako zbytečný a nebezpečný fetiš vlády ke zvládání módní chřipky

Opět a stále se nacházíme ve stavu nouze, bez kterého vláda už není schopna vládnout a plnit Ústavou svěřené úkoly. Bažení po nouzovém stavu je pro ni jako obsese.

27.2.2021 v 16:45 | Karma: 31,02 | Přečteno: 988x | Diskuse| Politika

Jiří Štipský

Malé pojednání o velké debilitě s respirátory

Naše vláda, která krom nouzovostavových kšeftů už příliš ničemu nevládne a připomíná spíše spolek nesměšných klaunů, které už jen pozorovat moc bolí, se v pondělí chystá nařídit povinné nošení respirátorů.

20.2.2021 v 18:32 | Karma: 48,10 | Přečteno: 29483x | Diskuse| Politika

Jiří Štipský

Pohrdáním Ústavou ČR vláda ztratila poslední zbytky důvěry občanů

Je smutné pozorovat rozklad právního státu v přímém přenosu a je to smutnější o to víc, když se té frašky účastní v roli (ne)užitečných idiotů i hejtmani.

15.2.2021 v 17:47 | Karma: 32,51 | Přečteno: 1028x | Diskuse| Politika

Jiří Štipský

Na plných nemocnicích je ekonomický zájem

Nová vládou omílaná mantra, která nám má pomoci k rozvolnění, je potřeba snížení pacientů s čínskou chřipkou v nemocnicích. Někdo říká pod dva, jiný pod tři tisíce pacientů.

30.1.2021 v 15:42 | Karma: 28,13 | Přečteno: 1041x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Neodstoupím, řekl Sánchez po kauze manželky. Zlepšeme politickou kulturu, vyzval

29. dubna 2024  12:41

Španělský premiér Pedro Sánchez oznámil, že demisi nepodá. Zvažoval ji s ohledem na kauzu, v níž je...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  12:31

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Ministr Rakušan vystoupí na tiskové konferenci. Promluví mimo jiné o migraci

29. dubna 2024  12:20

Přímý přenos Ministr vnitra Vít Rakušan promluví na pondělní tiskové konferenci o aktuálních tématech. Vyjádřit...

Většina práv jako u manželů a přiosvojení dětí. Pavel podepsal zákon o svazcích LGBT+

29. dubna 2024  12:07

Stejnopohlavní páry budou moci od příštího roku uzavírat partnerství s většinou práv, jaká mají v...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 69
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2421x
Výtvarník, literát, člověk na cestě... Více z tvorby na www.stipsky.com

Seznam rubrik