Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Plukovník Prymula založil novou, rouškofilní sektu

To byla první věc, která mě včera napadla, když jsem v Čt po zpravodajství viděl nastoupené devítičlenné bratrstvo s Plukovníkem v čele, ačkoli nakonec to byla jen reklama na zvýšení počtu sledujících jeho twitterového účtu.

Žijeme v mediální turborealitě a proto se není čemu divit, když se děje, co se děje. Ono celé šílenství kolem epidemie čínské chřipky je toho důkazem. Naprosto se vytrácí racionalita, z čehokoli lze udělat obrovský problém a kohokoli (včetně sebe samého) je snadné vyděsit. Něco podobného by se před dvaceti pětadvaceti lety nemohlo stát. Čínská chřipka je reálná a kdo to popírá, mýlí se, nicméně reakce na ni ze strany výkonné moci, je neadekvátní a panická právě proto, že politické „elity“ už ani nežijí v realitě, ale spíše na síti ve svém paralelním světě, z nějž vším možným zásobují mediální prostor, ze kterého současně všechno možné čerpají. Jsou za tím pochopitelně i ekonomické zájmy a možná právě proto se nám on-line život vymstí. Včera bylo na ČT 24 krásně vidět, že cokoli lze snadno zveličit, případně urychleně mediálně prodat. Ještě než stačil ministr Plaga dokončit své zesměšnění a odkrýt svou nekompetenci pro řízení MŠMT, už běželo v liště dole na obrazovce žlutě zvýrazněné upozornění, co že to zase právě řekl odlišného, než bylo doposud tvrzeno, a už to začala přebírat další média.

Dříve bez tohoto mediálního zajetí by populací proletěla jen další chřipka s větším či menším množstvím obětí, ale rozhodně by se z ní nestalo politikum a pohřbení iluzí o ekonomickém, sociálním a demokratickém uspořádání společnosti, jejíž rozklad právě začal, a nebudeme-li tomu čelit, můžeme se s demokracií rozloučit. Nyní nebojujeme s čínskou chřipkou nebo proti ní, dnes bojujeme především za svobodu, protože pokud tu ztratíme, nebudeme nikdy zdraví. Proto je dobře, že prostor v nejrůznějších médiích dostávají i lidé, kteří mají na rozměr a řešení situace odlišný názor než stávající vládci. Daní za tuto možnost je - bohužel - i spousta bludů, které se šíří někdy snadněji, než ověřené zprávy.

Média (veřejnoprávní, soukromá, sociální apod.) mají obrovskou sílu, mohou zesměšnit, manipulovat nebo vyděsit a zastrašovat. Během dnešního dne se vyrojilo několik informací, že policisté už prostor pro pouhé domlouvání při porušování nařízení vyčerpali a budou udělovat pokuty. To je v pořádku, že policie dělá svou práci, důležité je, jestli je účelem takových sdělení, že nám chtějí pomáhat a chránit nás, nebo nás chtějí zastrašovat a vyhrožovat nám. Za nenošení roušek prý budou udělovat pokuty.

To sice mohou, ovšem pouze za podmínky, že s tím (v jejich očích přestupce) bude souhlasit. Zrovna na příkladu roušek je krásně vidět, jak je společnost vystrašená a jak se v lidech umějí probouzet ty temnější stránky. Zbožštění roušek je nebezpečné a je na něm vidět, jak tento nesmysl štěpí společnost. Je třeba jasně říci, že nenošení roušky automaticky neznamená něčí ohrožení. To je blud, který se v nás někteří snaží vyvolat, přitom ve skutečnosti jde jen o stigmatizaci a princip sebekontroly samou společností, tedy aby se lidé kontrolovali (a udávali) navzájem, bez ohledu na jakoukoli logiku. Je-li člověk nemocný, pak je ohleduplné roušku mít, ale dusit zdravého člověka je blbost.

Nenošením roušky nikoho neohrožujete, pokud jste zdráv, chováte se ohleduplně, dodržujete hygienická pravidla a patřičný odstup. A už vůbec jejím nenošením neporušujete zákon. Maximálně tak ono sporné opatření obecné povahy ministerstva zdravotnictví, o jehož zákonnosti je přesvědčen asi málokdo znalý práva. A jestli něco porušujete, nerozhoduje policista, státní ani městský, ten se může pouze domnívat, že jste něco porušili, a pokud mu jeho domněnku potvrdíte a souhlasíte s policistou navrhovaným řešením, pak se domněnka stává realitou a vy přestupcem (např. zaplatíte blokovou pokutu), ale o přestupku rozhoduje správní orgán (popř. správní soud) a ten pak nepřihlíží k domněnkám, ale zkoumá skutkovou stránku (naplnění skutkové podstaty přestupku) a samozřejmě také společenskou nebezpečnost.

Sám roušku do obchodu nenosím a přitom se chovám zodpovědně, chodím v době, kdy je tam méně lidí, držím si patřičný odstup, na nikoho nekašlu, nekýchám a nekřičím a odjakživa mám vypěstované hygienické návyky, což mi nemusí připomínat ani čínská chřipka, ani Šprýmula, ani Blaboliš, ani ministr záškoláctví, zkrátka dýchat je přirozené právo člověka garantované Ústavou ČR, tak se nebojte svobodně dýchat.

Sama krajská hygienická stanice (Středočeského kraje) uvádí na svých stránkách následující definici rizikového kontaktu:„Jako rizikový kontakt je označován takový kontakt s jinou osobou, kdy setrváte v blízké vzájemné vzdálenosti (do 2 m) po dobu minimálně 15 minut bez roušky.“

Pokud tedy projdete obchodem a nakoupíte si, tak asi sotva můžete být pro někoho rizikovým kontaktem.

Dokonce i vedoucí oddělení virologie ostravského Zdravotního ústavu MUDr. Hana Zelená, Ph.D. (tedy odbornice, jak jsou teď vzýváni hlavně odborníci) v rozhovoru na Seznam zprávách sděluje svůj postoj: „Nemůžeme přece být zarouškovaní navěky, potřebujeme spolu komunikovat, usmívat se na sebe, vzájemně se poznávat. A roušky? Mají svůj smysl především v místech s vysokou koncentrací nemocných lidí, ve zdravotnických zařízeních a podobně, ovšem měly by to být řádné profesionální roušky či respirátory s garantovanou ochranou používané správným způsobem jen po nezbytně nutnou dobu.“

Takže se na sebe usmívejme s rouškami nebo bez, kdo nemá roušku, není gauner, a kdo má roušku, není blbec, a nebuďme na sebe zlí, chovejme se ohleduplně, a kdo chce být členem Plukovníkovi sekty, ať je, a kdo nechce, ať není. Hlavně se mějme rádi.

Autor: Jiří Štipský | středa 14.10.2020 18:43 | karma článku: 30,78 | přečteno: 1194x
  • Další články autora

Jiří Štipský

Ministr zdravotnictví má být člověk schopný, ale je to Blatný, je to Blatný, je to Blatný

Pitomosti v podobě nošení náhubků na prázdné ulici jsme si užili už na jaře loňského roku, tehdy okořeněné pitomostí na druhou nošením náhubků i při sportu či v lese za městem.

12.3.2021 v 14:37 | Karma: 32,79 | Přečteno: 808x | Diskuse| Politika

Jiří Štipský

Nouzový stav jako zbytečný a nebezpečný fetiš vlády ke zvládání módní chřipky

Opět a stále se nacházíme ve stavu nouze, bez kterého vláda už není schopna vládnout a plnit Ústavou svěřené úkoly. Bažení po nouzovém stavu je pro ni jako obsese.

27.2.2021 v 16:45 | Karma: 31,02 | Přečteno: 988x | Diskuse| Politika

Jiří Štipský

Malé pojednání o velké debilitě s respirátory

Naše vláda, která krom nouzovostavových kšeftů už příliš ničemu nevládne a připomíná spíše spolek nesměšných klaunů, které už jen pozorovat moc bolí, se v pondělí chystá nařídit povinné nošení respirátorů.

20.2.2021 v 18:32 | Karma: 48,10 | Přečteno: 29483x | Diskuse| Politika

Jiří Štipský

Pohrdáním Ústavou ČR vláda ztratila poslední zbytky důvěry občanů

Je smutné pozorovat rozklad právního státu v přímém přenosu a je to smutnější o to víc, když se té frašky účastní v roli (ne)užitečných idiotů i hejtmani.

15.2.2021 v 17:47 | Karma: 32,51 | Přečteno: 1028x | Diskuse| Politika

Jiří Štipský

Na plných nemocnicích je ekonomický zájem

Nová vládou omílaná mantra, která nám má pomoci k rozvolnění, je potřeba snížení pacientů s čínskou chřipkou v nemocnicích. Někdo říká pod dva, jiný pod tři tisíce pacientů.

30.1.2021 v 15:42 | Karma: 28,13 | Přečteno: 1041x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  15:09

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Skotský premiér Yousaf po roce rezignoval, doplatil na rozchod se zelenými

29. dubna 2024  13:28,  aktualizováno  15:05

Skotský premiér Humza Yousaf v pondělí oznámil rezignaci. Po ukončení koaliční spolupráce jeho...

KOMENTÁŘ: Kam sahají Macronovy ambice? Chce udávat tón, ale naráží

29. dubna 2024

Premium V Evropské unii bez Britů a v éře po Angele Merkelové je jeho hlas slyšet stále silněji....

Ukrajinci zavraždění v bavorském nákupním centru byli vojáci na léčení

29. dubna 2024  11:33,  aktualizováno  14:59

Dva Ukrajinci, kteří zemřeli v sobotu po útoku nožem v nákupním centru v Bavorsku, byli členy...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 69
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2421x
Výtvarník, literát, člověk na cestě... Více z tvorby na www.stipsky.com

Seznam rubrik