Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pohrdáním Ústavou ČR vláda ztratila poslední zbytky důvěry občanů

Je smutné pozorovat rozklad právního státu v přímém přenosu a je to smutnější o to víc, když se té frašky účastní v roli (ne)užitečných idiotů i hejtmani.

Kteří by v rolích zástupců samosprávných vlád měli být právě těmi, co chrání své občany před zvůlí centrální vlády.

V neděli jsme byli svědky bezprecedentního a protiústavního kroku vlády, která v rozporu se zákonem vyhlásila nouzový stav. Ve čtvrtek poslanecká sněmovna hlasováním jasně sdělila, že s prodloužením nouzového stavu nesouhlasí, čímž by v neděli skončil, ovšem vláda si poradila po svém a po žádosti hejtmanů (a primátora Prahy) o vyhlášení nouzového stavu, jej vyhlásila na truc sněmovně znovu.

Pro osvěžení je vhodné si připomenout, že lid je zdrojem veškeré moci ve státě a tuto vykonává prostřednictvím moci zákonodárné, výkonné a soudní. Tyto tři moci jsou vzájemně vybalancované a jakékoli nezdravé vychýlení může být impulsem vedoucím k rozkladu právního státu.

Nyní jsme byli svědky toho, že moc výkonná (vláda ČR) obešla moc zákonodárnou (poslaneckou sněmovnu), pod jejíž kontrolou vládne, aby si prosadila nouzový stav, a k překvapení mnohých k tomu využila hejtmany, kteří stojí v čele regionální moci výkonné (samosprávných vlád - rad kraje). Takže vláda plynule navázala na nouzový stav končící nouzovým stavem novým, ačkoli byla mnohými ústavními právníky upozorněna, že takový krok je jasně protiústavní.

Jestli jde o mentální retardaci některých členů vlády nebo jejich aroganci nám nepomůže zjistit ani odůvodnění, které jsme mohli z úst některých z nich slyšet, když tvrdili, že je to nová situace, protože teď vyhlašují nouzový stav na žádost hejtmanů. Ani argument ministryně financí, že minulý rok jsme tu měli podobnou situaci, kdy vláda nouzový stav vyhlásila dvakrát, tomu příliš nenapomohl. Pomíjím fakt, že si někteří pletou skutkovou podstatu se skutkovými okolnostmi či skutkovým stavem. Pravdou je, že pokud by s takovou argumentací přišel na zkoušku z ústavního práva student prvního ročníku kterékoli právnické fakulty, letěl by rovnou ze dveří a tudíž i ze zkoušky.

Poslanecká sněmovna vládě jasně sdělila, že s prodloužením nouzového stavu nesouhlasí a zákonný postup měl být takový, že vláda vydá opatření v novém zákonném režimu (v tomto případě především podle zákona o ochraně veřejného zdraví), tím spíše, že mnohá omezení základních práv a svobod, která nejsou v tomto režimu možná, postrádají jakoukoli racionalitu (např. noční zákaz vycházení), takže ani nejsou potřebná.

Co mě ovšem zaráží je jednání hejtmanů, kteří ve svých rolích naprosto selhali a svědčí to jen o jejich nízkém až nulovém právním povědomí. Boj s epidemií je plně v rukou státu, proto mi není jasné, proč se hejtmani nechali vtáhnout do této falešné hry, že se svět zhroutí, protože se vše rozvolní a nemocnice se zahltí. Hejtmani si měli nejprve jednotlivé lži bojovníků za nouzový stav (na věčné časy a nikdy jinak) týkající se např. součinnosti armády a hasičů, nebo poskytování materiálu ze Správy státních hmotných rezerv nejprve prověřit a uvést na pravou míru, a teprve poté konat. Vláda by mnohá omezení vydala v novém právním režimu, žádná katastrofa by se nekonala, pokud by měli hejtmani pocit, že situace se někde vymyká, mohou vyhlásit stav nebezpečí a pokud by ani to nestačilo, mohli by vládu požádat o vyhlášení stavu nouze. Takový postup by byl naprosto legitimní a legální.

Místo toho se nacházíme v absurdní situaci, kdy je s pravděpodobností rovnající se jistotě stávající stav nezákonný, a je jedno, jestli se tato situace podaří zvrátit poslanecké sněmovně, která může nouzový stav zrušit, nebo se skupině senátorů či poslanců u soudu, případně v rámci správního (potažmo soudního) řízení někomu, kdo se bude bránit udělené sankci s argumentací protiústavnosti, podaří docílit zrušení předmětných právních aktů pro nezákonnost, z čehož pak mohou plynout mnohá odškodnění pro všechny, kterým v tomto období vznikne v souvislosti s těmito akty škoda.

Předem podotýkám, že argument „když teď poslanecká sněmovna nouzový stav nezruší, tak je to vlastně v pořádku, protože to znamená, že s tím souhlasí“ je zcela lichý a toho si je moc dobře vědom každý, kdo někdy sledoval hlasování poslanecké sněmovny o vyslovení nedůvěry vládě nebo hlasování o důvěře vládě, což jsou sice oba postupy týkající se vlády a její další existence, ovšem jsou naprosto rozdílné zejména v početních pozicích jednotlivých aktérů.

Stávající situace, do které jsme se dostali i vinou nekompetence hejtmanů, což je smutné zjištění, nám alespoň umožňuje dýchat o něco svobodněji a s čistým svědomím ignorovat zákazy navázané na protiústavní nouzový stav, který je sice, v tuto chvíli účinný, ovšem to nic nemění na skutečnosti, že obrana v rámci správního (případně soudního) řízení je zase o něco snadnější.

Takže hlavu vzhůru, nenechte se zastrašovat, nenechte se pokutovat a braňte se. Jedině obranou základních práv a svobod a úctou k ústavním principům naší parlamentní demokracie zůstaneme demokratickým právním státem.

 

Autor: Jiří Štipský | pondělí 15.2.2021 17:47 | karma článku: 32,51 | přečteno: 1028x
  • Další články autora

Jiří Štipský

Ministr zdravotnictví má být člověk schopný, ale je to Blatný, je to Blatný, je to Blatný

Pitomosti v podobě nošení náhubků na prázdné ulici jsme si užili už na jaře loňského roku, tehdy okořeněné pitomostí na druhou nošením náhubků i při sportu či v lese za městem.

12.3.2021 v 14:37 | Karma: 32,79 | Přečteno: 808x | Diskuse| Politika

Jiří Štipský

Nouzový stav jako zbytečný a nebezpečný fetiš vlády ke zvládání módní chřipky

Opět a stále se nacházíme ve stavu nouze, bez kterého vláda už není schopna vládnout a plnit Ústavou svěřené úkoly. Bažení po nouzovém stavu je pro ni jako obsese.

27.2.2021 v 16:45 | Karma: 31,02 | Přečteno: 988x | Diskuse| Politika

Jiří Štipský

Malé pojednání o velké debilitě s respirátory

Naše vláda, která krom nouzovostavových kšeftů už příliš ničemu nevládne a připomíná spíše spolek nesměšných klaunů, které už jen pozorovat moc bolí, se v pondělí chystá nařídit povinné nošení respirátorů.

20.2.2021 v 18:32 | Karma: 48,10 | Přečteno: 29483x | Diskuse| Politika

Jiří Štipský

Na plných nemocnicích je ekonomický zájem

Nová vládou omílaná mantra, která nám má pomoci k rozvolnění, je potřeba snížení pacientů s čínskou chřipkou v nemocnicích. Někdo říká pod dva, jiný pod tři tisíce pacientů.

30.1.2021 v 15:42 | Karma: 28,13 | Přečteno: 1041x | Diskuse| Politika

Jiří Štipský

Bajka o prasátkách, co zahubila sama sebe

Některé z vás, milé děti, jste možná o Štědrém dnu viděly zlaté prasátko, a já vám povím bajku o prasátkách, která nebyla vůbec zlatá. Byla spíše hloupá.

30.12.2020 v 8:32 | Karma: 24,10 | Přečteno: 711x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla Rakušanovi matka oběti

25. dubna 2024  16:02

Aktualizujeme Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Soud zrušil odsouzení Weinsteina za sexuální delikty, nařídil nový proces

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  15:52

Aktualizujeme Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

  • Počet článků 69
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2421x
Výtvarník, literát, člověk na cestě... Více z tvorby na www.stipsky.com

Seznam rubrik