Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zase ta EET a správná sankce 6.500 Kč za nepřiznanou tržbu za koláček

12. prosince 2019 rozhodl Nejvyšší správní soud (NSS) rozsudkem č. j. 7 Afs 230/2019 - 34 o kasační stížnosti Odvolacího finančního ředitelství proti (výroku I) rozsudku Krajského soudu v Ostravě.

Situace je vcelku přehledná. Krnovský podnikatel se dopustil dvou přestupků uvedených v zákoně č. 112/2000 Sb., o evidenci tržeb, v tehdy účinném znění (zákon o EET) tím, že nejpozději při uskutečnění evidované tržby za nákup zboží (koláčku za 10 Kč) neodeslal údaj o této evidované tržbě datovou zprávou správci daně, a rovněž tím, že nevystavil nejpozději při uskutečnění této evidované tržby účtenku tomu, od koho byla tržba přijata. (Fakticky se popsaného jednání dopustila podnikatelova prodavačka, což není podstatné.)

Rozhodnutím finančního úřadu Moravskoslezského kraje byla podnikateli uložena pokuta ve výši 10.000 Kč a úhrada nákladů řízení ve výši 1.000 Kč, proti kterému se podnikatel odvolal k Odvolacímu finančnímu ředitelství a to mu pokutu snížilo na 6.500 Kč. Podnikatel ovšem s konečným rozhodnutím ve správním řízení nebyl spokojen a podal správní žalobu ke Krajskému soudu v Ostravě.

Krajský („správní“) soud poté v rámci svého moderačního práva sankci 6.500 Kč snížil na 1.000 Kč, s čímž se ovšem žalované Odvolací finanční ředitelství neztotožnilo a podalo kasační stížnost k NSS mj. s argumentací, že pokuta ve výši 6.500 Kč nebyla zjevně nepřiměřená, byla uložena při spodní hranici sazby (1,3 % z maximální zákonem stanovené výše pokuty), byla individualizována s přihlédnutím k okolnostem případu (zejména ke zjištěným polehčujícím okolnostem) a majetkovým poměrům žalobce, odvíjela se od sankcí ukládaných správními orgány v obdobných případech, a měla preventivní i represivní funkci (pokuta ve výši 1.000 Kč již naopak funkci generální prevence neplní).

NSS mj. konstatoval, že moderační právo soudu je na místě pouze v případě zjevné nepřiměřenosti sankce, což není tento případ, a rozsudek Krajského soudu zrušil a věc mu vrátil k dalšímu řízení, v němž je vázán NSS vyslovenými právními názory.

Ve světle tohoto správního (a soudního) řízení stojí za zmínku fakt, jakým způsobem se ona kauza mediálně prodávala a prodává, ostatně podobnou argumentaci uplatnil i sám přestupce, když mj. jiné konstatoval, že existuje nepoměr mezi nezaevidovanou tržbou a uloženou pokutou. Ačkoli není podstatné, při jaké tržbě se subjekt dopustí přestupku (když je logické, že příslušné orgány budou provádět kontrolní nákupy za nižší částky, i když je za přestupky uvedené v této kauze možno uložit pokutu až do výše 500.000 Kč), nýbrž zda je přistižen, tedy zda naplnil skutkovou podstatu popsaných přestupků, v opačném případě by musely kontrolní nákupy probíhat v řádech statisíců korun, aby mohly být ukládány zákonodárcem v zákoně o EET určené sankce.

V žádném případě tedy neplatí, že za neodvedenou tržbu za koláček v ceně 10 Kč dostal nebohý podnikatel nehoráznou pokutu 6.500 Kč.

Pokutu totiž dostal za to, že nesplnil zákonem uložené povinnosti, a v její výši je obsažena jak složka preventivní, tak represivní.

Preventivní složka představuje „odstrašující“ působení na adresáty stejných zákonných povinností, aby se nezákonností vyvarovali, zatímco represivní složka musí zasáhnout majetkovou sféru přestupce do té míry, aby sankci dostatečně pocítil a nezákonnost se mu nevyplácela.

Je zřejmé, že ti kteří se s EET dosud nesmířili, budou stále uplatňovat své argumenty o šikaně a zbytečnosti takového systému výběru daní, protože podnikatelům je přece třeba důvěřovat a neklást jim překážky a nechat je v klidu podnikat a oni daně odvádět budou, ačkoli realita je jiná.

Za zmínku stojí příklad, kdy se i přes veškerá nastavení a kontrolní mechanismy odvážili podvodníci EET nabourat, jak se podařilo odhalit moravskoslezské policii a finančnímu úřadu.

Daňový únik ve výši čtrnáct milionů korun je už ovšem jiná liga, která je předmětem trestního (nikoli správního) řízení se sazbou pět až deset let odnětí svobody, a jak v průběhu října informovala média, obvinění z daňového podvodu se dokonce přiznali (což je polehčující okolnost) a chtějí uhradit vzniklou škodu.

Tihle výtečníci by se možná kvůli sankci za nezaúčtovaný koláček nesoudili. Ale jak asi tito a jim podobní podnikali v časech bez EET?...

Tak dobrou chuť. A Šťastné a Veselé.

Autor: Jiří Štipský | středa 18.12.2019 18:41 | karma článku: 22,84 | přečteno: 1227x
  • Další články autora

Jiří Štipský

Ministr zdravotnictví má být člověk schopný, ale je to Blatný, je to Blatný, je to Blatný

Pitomosti v podobě nošení náhubků na prázdné ulici jsme si užili už na jaře loňského roku, tehdy okořeněné pitomostí na druhou nošením náhubků i při sportu či v lese za městem.

12.3.2021 v 14:37 | Karma: 32,79 | Přečteno: 808x | Diskuse| Politika

Jiří Štipský

Nouzový stav jako zbytečný a nebezpečný fetiš vlády ke zvládání módní chřipky

Opět a stále se nacházíme ve stavu nouze, bez kterého vláda už není schopna vládnout a plnit Ústavou svěřené úkoly. Bažení po nouzovém stavu je pro ni jako obsese.

27.2.2021 v 16:45 | Karma: 31,02 | Přečteno: 988x | Diskuse| Politika

Jiří Štipský

Malé pojednání o velké debilitě s respirátory

Naše vláda, která krom nouzovostavových kšeftů už příliš ničemu nevládne a připomíná spíše spolek nesměšných klaunů, které už jen pozorovat moc bolí, se v pondělí chystá nařídit povinné nošení respirátorů.

20.2.2021 v 18:32 | Karma: 48,10 | Přečteno: 29483x | Diskuse| Politika

Jiří Štipský

Pohrdáním Ústavou ČR vláda ztratila poslední zbytky důvěry občanů

Je smutné pozorovat rozklad právního státu v přímém přenosu a je to smutnější o to víc, když se té frašky účastní v roli (ne)užitečných idiotů i hejtmani.

15.2.2021 v 17:47 | Karma: 32,51 | Přečteno: 1028x | Diskuse| Politika

Jiří Štipský

Na plných nemocnicích je ekonomický zájem

Nová vládou omílaná mantra, která nám má pomoci k rozvolnění, je potřeba snížení pacientů s čínskou chřipkou v nemocnicích. Někdo říká pod dva, jiný pod tři tisíce pacientů.

30.1.2021 v 15:42 | Karma: 28,13 | Přečteno: 1041x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 69
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2421x
Výtvarník, literát, člověk na cestě... Více z tvorby na www.stipsky.com

Seznam rubrik